Kuluttajapalvelu
Suosituimmat reseptit

Kysymyksiä ja vastauksia Tuoreksista

Apetit Tuorekset - käyttövalmiit kasvikset -tuoteidea on, että yksi rasia sisältää kaikki kasvikset, mitä yhteen ruokalajiin tarvitset. Tuorekset on paloiteltu niin, että eri kasvikset valmistuvat samanaikaisesti. Kippaa pannulle ja wokkaa. Rasia sisältää 80 % kierrätysmuovia, hävitä se energiajakeena tai pane uudelleen kiertoon.


Yleistä


Kenelle Tuorekset on tarkoitettu?

Tuorekset on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossaan ja käyttää kasviksia nykyistä helpommin ja monipuolisemmin.


Kuinka kauan Tuorekset säilyvät?

Tuorekset säilyvät rasiassa noin viikon.


Miksi Tuorekset säilyvät?

Tuorekset-tuotteiden tuoreuden hallinta edellyttää paljon osaamista. Apetit tutki ja kehitti Tuoreksia yli vuoden ajan ennen tuotteiden lanseerausta. Teimme tuhansia kokeita ja testityö jatkuu yhä. Käytämme juuri sellaisia kasvislajikkeita, kasvissekoituksia ja pakkaustapoja, jotka toimivat parhaiten.
 

Miksi tuotteet maksavat niin paljon?

Tuoresten käyttö ei välttämättä tulee yhtään sen kalliimmaksi kuin irtokasvistenkaan. Tuoreksissa et maksa esikäsittelyhävikistä kuten siemenkodista, kannoista tai kuorista - etkä siitä jääkaappiin unohtuvasta puolikkaasta kasviksesta, joka päätyy biojäteastiaan. Koska Tuorekset nopeuttavat merkittävästi ruuanvalmistusta, ei kiire ole este tuoreiden kasvisten käytölle. Tiesitkö, että suomalaiset heittävät vuosittain 22 miljoonaa kiloa kasviksia roskiin? Se, jos mikä on turhaa ruoan haaskaamista.


Mistä näitä saa ostaa? Miksei näitä tuotteita ollut lähikaupassani?

Tuotteiden saatavuus vaihtelee myymälöittäin. Kysy tuotteita hedelmä- ja vihannesosaston hoitajalta.Saat ihanaa helpotusta arkeen! 
 

Kuka tuotteita valmistaa?

Tuorekset valmistaa Apetit Ruoka Oy. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa Apetitin tuotantolaitoksella Helsingin Kivikossa.

 

Mitä tuotteita Tuorekset-konseptiin kuuluu?

Tuorekset-konseptiin kuuluu sesongeittain vaihteleva määrä tuotteita. Tällä hetkellä valikoimissa on wok- ja pannuvihannestuotteita, aterian lisäkeeksi sopivia salaatteja sekä välipala- ja naposteluhedelmiä sekä -kasviksia.
 

Mistä löydän tuotteiden tuotetiedot?

Tuotetiedot löytyvät pakkauksista sekä kotisivuiltamme.
 

Ovatko ihmiset oikeasti mielestänne näin laiskoja, etteivät jaksa enää kuoria kasviksia?

Olemme tutkineet asiaa. Hyvin moni kuluttaja kertoi, että käyttäisi kasviksia enemmän, jos niiden käyttö vain olisi helpompaa. Uskomme, että suomalaiset voisivat paremmin, jos söisivät enemmän kasviksia. Tuorekset on yksi monista tavoistamme, jolla autamme kuluttajaa tavoitteessaan lisätä kasvisten käyttöä.
 

Käyttö ruuanvalmistuksessa

Tarvitseeko tuotteita pestä?

Tuotteita ei tarvitse pestä ennen käyttöä. Tuotteet ovat valmiiksi pestyjä ja sellaisenaan käyttövalmiita.
 

Tarvitsevatko kasvikset eri kypsennysajat? Joudunko siis jättämään pakkauksesta osan kasviksista odottamaan pidemmän kypsennysajan vaativien kasvisten kypsymistä?

Olemme ajatelleet asiaa puolestasi. Kaikki samassa pakkauksessa olevat Tuorekset kypsyvät samassa ajassa. Tuoreksilla kokkaat jo 5 minuutissa monipuolisen aterian, lisäämällä joukkoon sellaisenaan tai kuumentaen valmista. Lue vinkit > täällä.


Miten kasvikset kannattaa valmistaa?

Vain mielikuvitus on rajana. Tuorekset ovat heti käyttövalmiita joko wokattavaksi, paistettavaksi, pariloitavaksi, avoimessa nyytissä savustettavaksi tai sellaisenaan syötäviksi. Erilaiset maustekastikkeet sopivat erinomaisesti tuomaan makuvahitelua kasvisannoksiin.
 

Mistä saa käyttövinkkejä ja reseptejä?

Katso tuotteisiin liiittyvät reseptit


Miksi mukana on outoja kasviksia?

Kasviksia on hyvä syödä monipuolisesti, kaikkia värejä. Tämä takaa ruokavalioon oikean määrän eri vitamiineja ja kivennäisaineita ja muita ravinteita. Kasvisten avulla saa nopeasti vaihtelua arjen syömiseen, mutta harvinaisempia kasviksia tulee ostettua harvemmin. Siksi olemme valinneet mukaan myös vähän harvinaisempia kasviksia.
 

Voiko Tuoreksia pakastaa? Voiko Tuoreksista valmistettua ruokaa pakastaa?

Tuorekset ovat parhaimmillaan tuoreina. Kotipakastimessa pakastettaessa kasvisten rakenne ei säily samalla tavoin laadukkaana kuin esimerkiksi Apetit-kasvispakasteissa. Toki, jos tämän hyväksyt, voit nakata Tuorekset-rasian pakastimeen ja käyttää sen lähiviikkojen aikana. Tuoreksista valmistettua ruokaa voi pakastaa samalla tavalla kuin muutakin vastaavaa kasvisruokaa.
 

Voinko antaa Tuoreksia lemmikilleni, esimerkiksi hamsterille?

Kyllä voit, totta kai.
 

Miten on päädytty juuri näihin sekoituksiin?

Sekoitukset ovat Apetitin ruokagurujen käsialaa ja ne on suunniteltu lisäämään ruokailoa, vaihtelevuutta ja helppoutta arkeen.  Mikäli sinulla on oma toive sekoitukseksi, kerro siitä meille vaikkapa tuoteidealomakkeella kotisivuillamme osoitteessa http://www.apetit.fi/fi/kuluttajapalvelu/idealomake

 

Säilytys ja säilyvyys

Miten pitkään tuotteet säilyvät?

Tuorekset säilyvät pakkauksiin merkittyihin parasta ennen -päiväyksiin saakka, noin 7 päivää valmistuksesta. Pakkauksissa on suojakaasu, jonka ansiosta riittävä säilyvyys voidaan taata. Tästä syystä tuotteet ovat tarkoitettu käytettäväksi yhdellä kertaa. Kun tuote avataan, suojakaasu ei enää suojaa tuotetta. Avatun pakkauksen säilyvyyttä voi arvioida haistamalla ja maistamalla tuotetta.
 

Miten tuotteita on tarkoitus säilyttää?

Kotijääkaapin lämpötilan tulisi olla +2 - +6 °C. Tuorekset säilyvät parasta ennen -päiväykseen asti kotijääkaapissa ja kylmiössä, kun lämpötila on maksimissaan tuo + 6 ºC. Mitä kylmemmässä lämpötilassa tuotteet säilytetään, sitä paremmin ne säilyvät. Suosittelemmekin Tuoreksille säilytyslämpötilaksi vähintään +1 ºC ja korkeintaan +4 ºC.
 

Ovatko Tuorekset kuivia ja nahkeita, koska ne on kuorittu ja pilkottu valmiiksi?

Tuoreksissa käytetty pakkaus säilyttää Tuoresten kosteuden juuri oikeanlaisena, mikäli sitä on säilytetty suositellussa lämpötilassa. Kasvikset eivät pääse pakkauksessa kuivumaan eivätkä nahistumaan säilyvyysajan puitteissa, mutta leikkauspinnat saattavat hieman kuivua. Kun tuotteen valmistaa ruuaksi, mahdollinen kuivuminen ei näy.
 

Pitääkö Tuoreksien olla kaupassa kylmäsäilytyksessä?

Ehdottomasti. Paras säilytyslämpötila Tuoreksille on 1-4 °C.

 
Voiko Tuoreksia säilyttää avattuna, kuinka pitkään?

Tuorekset kannattaa käyttää saman tien, mutta niitä voi säilyttää muutaman päivän ajan jääkaapissa parasta ennen -päiväyksen puitteissa, kunhan suojaat kasvikset kuivumiselta esimerkiksi tiiviissä rasiassa tai kostutetun liinan alla.
 

Miten tuote säilyy kesähelteellä mökkimatkalla?

Tuorekset ovat nimensä mukaisesti tuoretuotteita, jotka voivat parhaiten viileässä. Kuljeta Tuorekset siis kylmälaukussa.
 
 

Raaka-aineet, alkuperä ja kotimaisuus

Miksei Tuoreksia saa enempää kotimaisena?

Käytämme Tuoreksissa kotimaisia raaka-aineita saatavuuden ja sesonkien mukaan. Kun laadukkaita kotimaisia kasviksia on saatavilla, käytämme niitä. 
 

Vaihteleeko valikoima vuodenaikojen mukaan? Entä tuotantomaat?

Tuoresten valikoima muuttuu jatkuvasti trendien ja sesonkien mukaan. Olemme kartoittaneet parhaan raaka-ainetoimittajan kotimaasta tai Euroopasta niin että useimpia tuotteita on ympärivuotisesti saatavilla, satokausien mukaan. Katso Tuorekset-tuotteissa käytettävien kasvisten alkuperämaalistaus.


Oletteko miettineet satokausituotteita?

Tuorekset ovat aina sesongissa! Poimimme raaka-aineiksi laadukkaimmat kasvikset niiden satokausien mukaan. Pyrimme huomioimaan satokausiajattelun mahdollisimman hyvin myös tuotteiston suunnittelussa.


Onko Tuoreksissa tuote, joka sisältää runsaasti kasviproteiineja?     

Tällä hetkellä Tuoreksissa ei ole tuotteita, joissa olisi erityisesti panostettu korkeaan kasviproteiinipitoisuuteen. Tuoreksissa on aineksina neulapapuja, sokeriherneen palkoja ja herkkusieniä. Hyviä, proteiinipitoisia kasvislisäkkeitä löydät mm. pakastealtaasta: poimi mukaasi herneitä, papuja ja papusekoituksia.
 

Mistä kasvikset tulevat? Mistä maista? 

Hankimme Tuorekset-tuotteiden raaka-aineet satokausien mukaan eri maista korkealaatuisten eurooppalaisten kasvistukkujen kautta. Syksyisin huomattava osa raaka-aineista on kotimaisia. Katso listaus Tuoresten raaka-aineiden alkuperämaasta.


Miten varmistutte, että kasvikset on vastuullisesti tuotettu, eikä ole käytetty esim. lapsityövoimaa?

Hankimme raaka-aineet luotettavilta kasvistukkureilta ja viljelijöiltä Suomessa ja Euroopassa. Kaikki toimittajat ovat sitoutuneet hankintamme eettisiin periaatteisiin.
 

Sopiiko tuote vegaaneille?

Kyllä. Tuorekset eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita.
 

Laatu ja turvallisuus

Sisältävätkö Tuorekset-tuotteet allergeenejä?

Tuorekset eivät sisällä allergeenejä tai jäämiä allergeeneista.
 

Miten paljon ravintoainehävikkiä aiheutuu siitä, että kasvikset on säilytetty pilkottuna?

Pilkotut kasvikset hajottavat hitaassa happea kuluttavassa soluhengitysprosessissa hiilihydraatteja hiilidioksidiksi ja vedeksi. Tämä prosessi kuluttaa siis hyvin hitaasti kasviksen hiilihydraattivarastoja ja samaa tapahtuu myös kokonaisille kasviksille jatkuvasti. Suojakaasun alhainen happipitoisuus kuitenkin hidastaa oleellisesti tätä prosessia. Vitamiinien säilyminen on kasvilajikohtaista eikä siitä ole paljon tutkimustietoa. Esimerkiksi nauriilla ja lantulla ei havaittu suojakaasussa säilytettynä C-vitamiinin hajoamista 10 päivän aikana (norjalainen tutkimus vuodelta 2015).
 

Miten Tuoresten vitamiinit säilyvät kuorimattomiin verrattuna?

Vitamiinien ja muiden ravintoaineiden säilyminen riippuu useasta tekijästä. Joillakin kasvilajeilla pilkkominen aiheuttaa vähenemistä, mutta toisilla taas ei ollenkaan. Pystymme kuitenkin suojakaasun alhaisen happipitoisuuden avulla estämään mm. vitamiinien hapettumista. Myös alhaisella säilytyslämpötilalla on tässä tärkeä rooli. Asiaa on tutkittu melko vähän, mutta esim. vuonna 2015 julkaistussa norjalaisessa tutkimuksessa todettiin lantun ja nauriin C-vitamiinipitoisuuden säilyvän muuttumattomana suojakaasupakkauksessa.
 

Miten kasvisten maku muuttuu kun niitä säilytetään pilkottuina keskenään?

Kaikki kasvikset ovat yksilöitä niin maun kuin niiden soluhengityksen näkökulmasta. Siksi valitsemme Tuoreksiin tarkoin sellaisia kasvisyhdistelmiä, jotka säilyvät hyvin keskenään ja maistuvat aina yhtä hyvältä kuin vastapilkotut kasvikset.


Miten huolehditte tuotantohygieniasta?     

Tuorekset valmistetaan Helsingissä Kivikossa erittäin modernissa ja juuri Tuoreksien valmistusta varten tehdyssä tuotantolaitoksessa.
 

Millä Tuorekset on pesty tuotantolaitoksella?

Tuorekset pestään puhtaalla HSY:n verkosta otettavalla vesijohtovedellä. Vettä kuluu huomattavasti vähemmän kuin kotona kasviksia pestessä, sillä pesemme kerralla paljon enemmän kasviksia.
 

Onko suojakaasu myrkyllistä?

Tuorekset-rasian suojakaasu ei ole myrkyllistä. Siinä on samoja kaasuja kuin ilmassa, jota hengitämme mutta eri suhteessa.
 

Ostan mieluummin kotimaisia tuotteita joiden viljelijän tiedän, miksi ostaisin Tuoreksia?                           

Tuorekset on kätevä tapa helpottaa ja monipuolistaa terveellisten kasvisten syömistä arjen kiireessäkin. Myös Tuoreksissa käytettäviä kasviksia hankintaan kotimaisilta viljelijöiltä.
 

Ovatko tuotteet jäljitettävissä?                        

Tuorekset ovat jäljitettävissä raaka-ainetoimittajien jäljitettävyysjärjestelmän avulla.

 
Voiko Tuoreksissa olla bakteereita, koska ne ovat valmiiksi käsiteltyjä?

Tuorekset valmistetaan erittäin korkean hygienian tuotantotiloissa. Kaikki kasvikset pestään huolellisesti ennen pakkaamista hygieeniseen pakkaukseen. Siksi mikrobien pääsy kasviksiin on äärimmäisen epätodennäköistä. Jotkin kasvikset sisältävät kuitenkin luonnostaan ihmiselle vaarattomia bakteereja, joita ei tietenkään voida poistaa niistä kokonaan. Bakteerien lisäksi kasviksissa on luonnostaan hiivoja ja homeita. Nämä ovat tyypillisesti syy tuotteen syömäkelvottomuuteen joitakin päiviä parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Syömäkelvottoman tuotteen tunnistaa hajun ja ulkonäön perusteella. Tarkkailemme tuotteiden mikrobiologista säilyvyyttä jatkuvasti.

 
Imeytyykö suojakaasua kasviksiin?

Suojakaasussa on samoja kaasuja kuin ilmassa, jota hengitämme. Suojakaasu on siis ihmiselle täysin vaaratonta eikä sitä imeydy kasviksiin lukuun ottamatta kaasun sisältämää happea, jota kasvi käyttää hitaassa soluhengityksessään. 
 

Mistä aineista muovipakkaus koostuu? Onko muovissa ftalaatteja ja bisfenoli A:ta? Voivatko Tuorekset sisältää ftalaatteja ja bisfenoli A:ta?

Tuorekset-pakkauksessa ei ole ftalaatteja eikä bisfenoli A:ta.  Pakkaus on valmistettu elintarvikekäyttöön tarkoitetusta PET-muovista (polyeteenitereftalaatti) eli samasta materiaalista kuin virvoitusjuomapullot. Rasiat sisältävät 80 % kierrätysmuovia. Nimen loppuosassa oleva tereftalaatti -sana on eri perua kuin PVC-muovien pehmittiminä käytetyt ftalaatti-yhdisteet. Bisfenoli A (BPA):ta käytetään kovetetuissa polykarbonaattimuoveissa (PC-muovit).
 

 

Ekologisuus, hävikki

Miksi väitätte, että Tuorekset vähentävät hävikkiä?

Suomalaiset heittävät joka vuosi 22 miljoonaa kiloa kasviksia roskiin. Se on aivan liian paljon. Ajanpuute, suunnitelmien muutokset tai niiden puute ovat yleisimmät syyt kompostin ruokkimisen taustalla. Eniten ruokaa heitetään pienissä talouksissa, erityisesti nuoret kaupunkilaisnaiset heittävät ruokaa roskiin. Tuorekset-rasia sopii kerralla valmistettavaksi eikä jääkaappiin jää mitään nahistumaan.
 

Onko tuote mielestänne ekologinen?

Kyllä on! Tuorekset on pakattu kierrätysmuovia sisältävään muovirasiaan, joka suojaa sisältämänsä tuoreen kasvisseoksen. Tutkimme tuotekehitysvaiheessa useita eri pakkausvaihtoehtoja ja toistaiseksi muut pakkausmateriaalit eivät ole osoittautuneet riittävän laadukkaiksi Tuoreksille. Pakkauksen ja sen erityisen hengittävän kannen tehtävänä on suojella kasviksia, säilyttää niiden laatu sekä näyttää mahdollisimman hyvin, mitä kuluttaja on ostamassa. Laadukkaan pakkauksen ansiosta tuote myös säilyy pidempään ja tämä vähentää hävikkiä sekä kaupassa että kotona. Emme ylipakkaa tuotteita. Pakkaamme rasiat täyteen ja ne sisältävät 100 % syötäviä kasvisten osia ilman kuoria, kantoja, siemenkotia ja muita syömättä jääviä osia. Rasia sisältää 80 % kierrätysmuovia.

Miksi tuote on pakattu muoviin?                  

Kierrätysmuovia sisältävä rasia on tarkoin valittu ja kuluttajilla testattu. Pakkauksen tehtävä on suojata tuotetta. Tuorekset säilyvät parhaiten juuri niitä varten suunnittelussa, riittävän tukevassa muovirasiassa, jossa on kasvien soluhengitys huomioiden valmistettu hengittävä kalvo. Rasiasta näkee hyvin kasvisten kunnon eivätkä kasvikset painu kasaan. Oikeellinen pakkaaminen vähentää hävikkiä sekä kaupassa että kotona. Ruoan pilaantuminen on ympäristönäkökulmasta ylivoimaisesti huonoin vaihtoehto. 
 

Kannattaako pilkottuja kasviksia kuljetella ympäri Suomea kun ne säilyvät niin vähän aikaa?

Tuorekset jaellaan päivittäistavarakaupan logistiikassa ja ne saapuvat yhtä tuoreina niin Helsinkiin kuin Ouluun. Täysiin rasioihin pakatut ja kuljetuslaatikkoihin tiiviisti ladottavat Tuorekset kulkevat muiden tuotteiden mukana tehokkaasti ilman hukkatilaa.
 

Pakkauksen hinnalla saisi monta kiloa satokausikasviksia. Eikö olisi halvempaa ostaa kasvikset irtonaisina?

Jos verrataan vain kilohintoja, on asia näin. Tuoreksissa kuluttaja maksaa vain käytettävistä kasvinosista. Tiedämme kuitenkin, että kasvisten käsittelyn vaiva ja aika ovat useimmille meistä kasvisten käyttöä vähentäviä asioita. Tarjoamme kuluttajille mahdollisuuden valita myös irtojuureksia Kasvimaani-palvelussa.
 

Mitä itse teette hävikille?

Kompostoimme Tuoresten valmistuksessa yli jäävät kannat, siemenkodat ja kuoret. Ne eivät päädy roskikseen, kuten monessa kotitaloudessa tapahtuu.
 

Voiko muovipakkauksen kierrättää? Mihin kierrätysastiaan laitan muovipakkauksen?

Rasia sisältää 80 % kierrätysmuovia. Pakkaus hävitetään energiajätteenä tai muovinkeräyspisteessä. Etelä-Suomessa voit palauttaa puhtaat muovipakkaukset Rinki-ekopisteisiin.
 

Voinko hyödyntää pakkauksen jotenkin? Voiko sen pestä pesukoneessa?

Pakkaus hävitetään energiajätteenä tai muovinkierrätyksessä. Pakkausta ei kannata pestä pesukoneessa, sillä se ei kestä kuumaa.
 

Miksei ole suurempia pakkauksia?

Kokeilimme eri pakkauskokoja tuotekehitysvaiheessa. Valitut pakkauskoot ovat sellaisia, että ne tulevat useimmissa kotitalouksissa käytetyksi kerralla. Näin minimoidaan hävikkiä.  Eniten ruokaa heitetään pienissä talouksissa, erityisesti nuoret kaupunkilaisnaiset heittävät ruokaa roskiin.

  
Kuluttajapalvelu | Avoinna arkisin 9-11 | puh. 0800 0 4000