Kuluttajapalvelu
Suosituimmat reseptit
Lipeäkala ja sen lisukkeet

Lipeäkala ja sen lisukkeet

Arvio: 4/5
Valmistusaika: Yli 1 tunti
3 annosta

Ainekset

1 kg Lipeäkalaa (300–500 g/annos) (*
2 tlsuolaa
 
Valkokastike:
¾ dl Neito Rypsiöljyä™
1 dl vehnäjauhoa
5 dl maitoa
2 tlmauste - ja mustapippuria
2 tlsuolaa
 
Muuta:
600gkeitettyjä perunoita
300ghernepyreetä
1 psApetit Kotimainen Hernettä tai Apetit Kotimainen Luomu Hernettä höyrytettynä
1 tlsormisuolaa
1 tlmauste- ja mustapippuria
1 pkt (150 g)Apetit Graavilohta
1 rklsiirappia
1 rklsinappijauhoa
0,5 dlraastettua vuohenjuustoa
3 lapinrieskaa lämmitettynä
kivennäisvettä, olutta ja norjalaista akvaviittia
 
(*Tuote myydään palvelutiskiltä)
Reseptin Apetit-tuotteet näytä
Piditkö reseptistä? Anna äänesi porkkanoilla!

Valmistusohjeet

Annoskoko: Varaa lipeäkalaa 300–500 g/annos.

Lipeäkalan esikäsittely: Vakuumipakattu lipeäkala on valmista kypsennettäväksi, mutta halutessasi voit huuhdella lipeäkalan tai liottaa lipeäkalaa kylmässä vedessä muutaman tunnin ajan, jotta kalasta tulee valkoisempaa ja kiinteämpää ja lipeän maku mietonee.

Lipeäkalan valmistus: Käytä halutessasi elektronista paistolämpömittaria. Kypsän kalan lämpötila on 69–70° C. Kuten rakkaalla lapsella nimiä, on lipeäkalalla monia erilaisia kypsennystapoja (valitse 4, 5, 6 tai 7 -työvaihe):

Lipeäkala liedellä vakuumipakkauksessaan: Kiehauta teräskattilassa 2 l vettä. Lisää 3 tl suolaa. Pistele lipeäkalapakkaukseen tusina eli 12 reikää, valuta vakuumin sisällä oleva neste rei’istä ulos ja pane kala pussissa kattilaan kiehuvaan veteen. Sulje kannella, käännä levyn virta pois päältä ja anna kalan hautua kattilassa 30–35 minuuttia. Valuta kypsästä kalasta ylimääräinen liemi pois ja liu’uta kala tarjoiluvadille.

Keittäminen liedellä ilman pussia: Laita lipeäkala kattilaan nahkapuoli alaspäin, lisää 2 l vettä ja 3 tl suolaa. Keitä kannen alla hiljaisella lämmöllä 15–20 minuuttia. Kypsä, yli 70-asteinen lipeäkala hajoaa herkästi, joten varo keittämästä kalaa liian kypsäksi.

Lipeäkala uunissa ilman kantta: Laita lipeäkala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Ripottele mausteeksi suolaa 1-2 tl per kalakilo. Paista 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia.

Lipeäkala uunissa peitettynä: Laita lipeäkala kannelliseen uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele päälle suolaa 1-2 tl per kilo lipeäkalaa. Peitä astia kannella tai foliolla. Kypsennä 200 asteessa 30–40 minuuttia.

Valmista lisukkeet kalan kypsentämisen aikana. Kiehauta perunat, valmista valkokastike ja hernepyree, höyrytä herneet, paista graavilohi ja nostele loput lisukkeet kulhoissa pöytään.

Kuumenna valkokastiketta varten rypsiöljy paksupohjaisessa, pinnoitetussa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Nosta kattila liedeltä, lisää maito pienissä erissä seosta samalla sekoittaen. Nosta kattila liedelle, kuumenna seosta koko ajan sekoittaen ja keitä hiljalleen viisi minuuttia. Mausta valmis kastike suolalla ja pippurilla.

Kun lipeäkala on kypsää, kaada keitinvesi tai paistovuokaan muodostunut neste pois. Mausta kypsä lipeäkala suolalla ja maustepippurilla oman maun mukaan ja tarjoa reilujen lisukkeiden kera.

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Kuluttajapalvelu | Avoinna arkisin 9-11 | puh. 0800 0 4000