Kuluttajapalvelu
Suosituimmat reseptit

Blogi

Kilokaupalla korppujauhoja
12.03.2018Yksinasuva mies osti 400 gramman pakkauksen korppujauhoja, joita hän tarvitsi muutaman lusikallisen lihapullien tekoon. Hän tuskaili pakkauksen koon kanssa, mutta järkeili, että loput korppujauhoista voi käyttää myöhemmin. Kahden vuoden päästä kuivakaapin siivouksen yhteydessä hän huomasi korppujauhojen menneen vanhaksi kuukausia sitten. 400 gramman pakkauksesta oli käytetty vain muutama ruokalusikallinen ennen kuin se päätyi vanhentuneena jäteastiaan.


Yhtä käyttökertaa, erityistilannetta tai ruokalajia varten ostetut elintarvikkeet unohtuvat helposti kaappien perälle, sillä niitä ei välttämättä osata, muisteta tai haluta hyödyntää muussa ruoanlaitossa. Esimerkiksi satunnaisen mielihalun perusteella ostetun sillipurkin loppu voi jäädä käyttämättä, kun mielihalun on saanut tyydytettyä. Tai kipeälle lapselle varattu mehukeitto voi jäädä juomatta lapsen parannuttua. Myöskään kaikki kokeiluun ostetut tuotteet eivät päädy osaksi säännöllistä ruokavaliota.


Liian suuret pakkauskoot pakottavat ylimääräisen ruoan ostamiseen ja sitä kautta ruokahävikin syntymiseen, minkä vuoksi pakkauskokoihin tulee kiinnittää huomiota. Tutkimusten mukaan jopa 20–25 prosenttia kotitalouksissa syntyvästä ruokahävikistä on yhdistettävissä pakkauksiin. Ruokahävikin määrää olisikin helpompi hallita, ja mahdollisesti jopa vähentää, pienempien pakkauskokojen avulla. Etenkin yhden hengen talouksissa asuvat kokevat pakkauskoot liian isoiksi heidän tarpeisiinsa nähden. 

Toisaalta pienemmät pakkauskoot ovat usein kilohinnaltaan kalliimpia ja vaativat enemmän pakkausmateriaalia, minkä vuoksi ne herättävät ristiriitaisia tuntemuksia. Elintarvikkeiden pakkaamiseen liittyykin monia ongelmia, ja etenkin meriin päätyvä muovijäte on huolestuttava ympäristöriski. Pakkausmateriaalin vähentäminen ei kuitenkaan ole ympäristön kannalta toivottava ratkaisu, mikäli se johtaa ruokahävikin määrän kasvuun. Esimerkiksi 12 leipäpalan pakkauksesta jo yhden leipäpalan hukkaaminen on suurempi rasite ympäristölle kuin pakkaus itsessään. Kuitenkin monesti pakkausmateriaali ja sen liiallinen määrä mielletään merkittävimmäksi ruokaan liittyvien ympäristövaikutusten aiheuttajaksi. 

Pakkauskokoihin kannattaakin kiinnittää huomiota, ja suosia omiin tarpeisiin sopivaa kokoa. Ostetun ruoan määrään ei voi kuitenkaan aina vaikuttaa, sillä nykyinen kauppaympäristö ei aina anna mahdollisuuksia pienempien pakkausten ostamiseen. Ympäristö asettaakin toiminnalle kehykset, jotka vaikuttavat merkittävästi ympäristöystävällisten, kuten ruokahävikin vähentämiseen tähtäävien, käytäntöjen omaksumiseen. Ruokahävikin minimoimisen tulisikin olla tärkeä tavoite pakkaussuunnittelussa – jo pakkauksen koosta lähtien.


Roosa Luukkanen on Kuluttajaekonomian opiskelija Helsingin yliopistosta, joka on opinnoissaan ollut erityisesti kiinnostunut kulutuksen ympäristö- ja hyvinvointivaikutuksista. Hänen pro gradu -tutkielmansa Ruokahävikin synty kotitalouksien arjessa – huolenpitoa, unohtumista ja ennakoimattomuutta valmistui syksyllä 2017. Blogeissa käytetyt esimerkit ovat otteita hänen aineistostaan. Roosa bloggaa Apetitin verkkosivuilla hävikistä vuoden 2018 aikana kuusi kertaa. Kasvisten käytön lisäämisen lisäksi Apetit kannustaa kiinnittämään huomiota kotitalouden ruokahävikkiin.

Hyöty irti pakkaspäivistä
21.02.2018

Kuvassa kolegan pakkasniksi: vaihtovaatteet säilyvät lämpimänä kylmälaukussa. Kylmälaukkuun on hyvä pakata pakkasilla myös Apetit Tuorekset ja basilika, etteivät ne saa kylmää kotiinkuljetusmatkalla.

Kuinka kauan petivaatteita tuuletetaan pakkasella?
Lähipäivien tiukka pakkanen houkuttelee mielummin ajanviettoon sisätilassa. Miksipä et hyötyisi pakkasista? Heitä vuodevaatteet ulos tuulettumaan. Jos pakkasta on vaivaiset 18 astetta, pidä vuodevaatteita ulkosalla vuorokausi. Jos mittari on valahtanut -28 asteeseen, kuusi tuntia riittää. Harmi, et päässytkään hotelliin =)

Miten pakastin sulatetaan?
Pakastimen sulatus on nopsa juttu. Tyhjennä sisältö suuriin kasseihin tai laatikkoihin ja nosta pihalle. Ota pistotulppa pois pistorasiasta ja jätä kansi tai ovi auki. Varaudu sulamisvesiin laittamalla laitteen edustalle paksu, imukykyinen siivousliina. Kun pakastin on sulanut, pese se yleispuhdistusaineella. Tilkka etikkaa viimeisessä pyyhkäisyssä raikastaa muoviseinämät. Kuivaa huolella, sulje ja käynnistä pakastin.


Siivoa pakastin sulatuksen yhteydessä

Käy pakastimensulatuksen yhteydessä läpi pakastimen sisältö. Hyödynnä vanhentumassa olevat tuotteet välittömästi tai anna ne lahjaksi. Heitä vanhentuneet tuotteet kompostiin. Ryhmittele ja nosta pakasteet kylmään kojeeseen vaikkapa näin ryhmiteltyinä:

  • kasvispakasteet
  • proteiinipitoiset aterian osat kuten Kasvisjauhispihvit, pyörykät, nuggetit
  • puolivalmiit ainekset kuten pizzapohjat, taikinat
  • käyttövalmiit ruokapakasteet, pizzat, keitot ja omat ruoka-annokset
  • leivät ja leivonnaiset
Arkkupakastimessa voit hyödyntää erivärisiä roskapusseja ja niputtaa niihin samankaltaisia aineksia.


Inventaario ja syöntisuunnitelma

Voit myös tehdä inventaarion ja syöntisuunnitelman pakastimen sisällölle, sillä kesä 2018 on pian täällä, pakkasista huolimatta!
Onko kahdella perunalla merkitystä?
22.01.2018Laittaessaan perunoita kiehumaan perheenäiti arvioi, kuinka monta perunaa nelihenkinen perhe syö, mutta laittoi kiehumaan myös muutaman ylimääräisen - varmuuden vuoksi. Kattilan pohjalle jääneet perunat säästettiin siinä toivossa, että niistä tehtäisiin jotain lähipäivinä. Ne jäivät kuitenkin käyttämättä ja päätyivät lopulta biojäteastiaan.

Ruoan määrän arvioiminen koetaan usein todella haastavaksi, etenkin kun sitä joudutaan arvioimaan toisten, kuten lasten tai puolison puolesta, vieraista puhumattakaan. Monet päivälliskutsujen tai juhlien järjestäjät tietävät, kuinka vaikeaa sopivan määrän arvioiminen on etenkin suuremmalle ihmismäärälle. Ruoan loppuminen koetaan usein epäonnistumisena, minkä vuoksi sitä on taipumusta tarjota reilulla kädellä.

Myös arjessa sopivan määrän arvioiminen voi olla hankalaa, sillä perheenjäsenten ruokahaluun vaikuttavat monet eri asiat aina tarjotun ruoan maistuvuudesta siihen, miten hyvin he ovat syöneet päivän aikana. Ruokahalua on kuitenkin vaikea etukäteen ennustaa. Onkin monesti yksinkertaisesti helpompi keittää varmuuden vuoksi pari ylimääräistä perunaa, kuin miettiä mitä tarjota niiden loputtua.

Ylimääräisen ruoan ostaminen, valmistaminen tai tarjoaminen ei itsessään ole ongelma. Haasteen muodostaa ylimääräisen ruoan - ja etenkin tähteiden - hyödyntäminen, jos niille ei ole suunniteltu tarkkaa käyttöä. Monet kokevat tähteiden hyödyntämisen hyvin vaikeaksi kunnollisen, koko perheelle tarjottavan aterian valmistamisessa, etenkin jos tähteitä on jäänyt vain pieni määrä. Mitä tehdä kahdesta perunasta tai nyrkillisestä riisiä?

Kokonaisen aterian rakentaminen tähteistä vaatii suunnittelua ja luovuutta eikä tähteiden käyttäminen ole välttämättä ensimmäinen asia mielessä arjen kiireiden keskellä. Usein on yksinkertaisesti helpompaa ostaa kokonaan uudet raaka-aineet, kuin soveltaa erinäisistä tähteistä. Muutaman perunan poisheittäminen ei välttämättä tunnukaan niin merkittävältä asialta.

Suomessa kotitalouksissa syntyy vuosittain noin 120 - 160 miljoona kiloa ruokahävikkiä, joka vastaa noin 7 800 rekka-autollista ruokaa. Pelkästään perunoiden on arvioitu muodostavan hävikistä jopa 7 prosenttia, mikä tarkoittaa, että kotitalouksissa hävikiksi päätyy yli 500 rekka-autollisen verran perunaa vuodessa. Yksittäiset perunat ovat siis osa isompaa kokonaisuutta. Ehkä tyhjän perunakattilan voisikin nähdä onnistumisena tähteiden ja myös hävikkiä kuskaavien rekka-autojen määrän vähentämisessä.

Tämä blogikirjoitus on osa #hävikkihaaste2018-kokonaisuuttamme.
Ota sinäkin vastaan #hävikkihaaste2018!

Roosa Luukkanen on Kuluttajaekonomian opiskelija Helsingin yliopistosta, joka on opinnoissaan ollut erityisesti kiinnostunut kulutuksen ympäristö- ja hyvinvointivaikutuksista. Hänen pro gradu -tutkielmansa Ruokahävikin synty kotitalouksien arjessa – huolenpitoa, unohtumista ja ennakoimattomuutta valmistui syksyllä 2017. Blogeissa käytetyt esimerkit ovat otteita hänen aineistostaan. Roosa bloggaa Apetitin verkkosivuilla hävikistä vuoden 2018 aikana kuusi kertaa. Kasvisten käytön lisäämisen lisäksi Apetit kannustaa kiinnittämään huomiota kotitalouden ruokahävikkiin.

 

hävikkihaaste2018
29.12.2017Apetit kannustaa asiatunnisteen #hävikkihaaste2018 myötä pienentämään ruokahävikin määrää. Tee päätös, josta kiittää luonto ja kukkaro! Keskimäärin heitämme kukin vuodessa roskiin noin 24 kiloa syömäkelpoista ruokaa eli 2 kg per kuukausi! Tarkasta oma tasosi ja puolita se.

Eikö ole sääli, että yhteensä 10-15 prosentin osuus kaikesta kotimaisesta ruokatuotannosta eli noin 450 miljoona kiloa päätyy ruokahävikiksi? Noin kolmannes tästä hävikikistä muodostuu kotitalouksissa. Koska kotitalouksien hävikistä kolmannes muodostuu vihanneksista ja hedelmistä, ole erityisen skarppi tässä tuoteryhmässä.

 

Mitä voin tehdä hillitäkseni ruokahävikkiä?

Suunnittele syömiset ja ruokaostokset, osta sopiva määrä tuore- tai pakastetuotteita sopivissa pakkauksissa ja sekoituksissa. Esimerkiksi käyttövalmiit kasvissekoitukset Apetit Tuoreksina tai kasvispakasteina auttavat monipuolisen aterian valmistuksessa hävikkiä lisäämättä. Kun tähteitä jää, hyödynnä ne.

 

Tulossa hävikkitietoutta ja käyttövinkkejä tähteille

Alkavana vuonna viestimme ruokahävikistä. Eihän ole kenenkää etu, että porkkana tai peruna on turhaan viljelty, turhaan nostettu, turhaan pakattu, turhaan ostettu ja turhaan kotiin kannettu. Luvassa on tutkittua tietoa ruokahävikistä, tietoiskuja sekä käyttövinkkejä asiatunnisteella #hävikkiherkku. Ota vastaan #hävikkihaaste2018! Jaa Apetit Facebook -päivitys aikajanallasi ja haasta mukaan kaveritkin. Halutessasi voit myös jättää nimesi alla kommenttina merkiksi mukanaolosta. Kiitos osallistumisesta!

Kasvisvoittoisen joulubuffetin ideat
14.12.2017Kaunis ja erittäin helppotekoinen joulubuffa syntyy näillä ohjeilla.


Apetit Facebook-sivulla on pelattu joulkukuun puoliväliin asti Joulubingoa. Valitsimme 8 tuotetta, joista toteutimme jouluisen ruuan. Facebookissa kysyimme, mitä lukijat tekisivät joulupöytään kyseisestä tuotteesta. Monta bingoa eli samaa ateriaideaa löytyi esimerkiksi Apetit Kotimainen Peruna-sipulisekoituksesta. Se kuuluu joulunakin kiusaukseen ja laatikkoon. Katso ideat sekä video, jonka kuvasimme valmiista joulupöydästä.

Apetit-tuotteet ja niistä tehty herkku:
Apetit  Tuorekset Myskikurpitsakuutiot - Myskikurpitsa-seesamlevite
Apetit Kotimainen Peruna & Uunijuurekset - Vegaanin karjalanpaisti
Apetit Tuorekset Lehtikaaliwok - Ruusukaali-sipuli-lehtikaalihöystö
Apetit Kotimainen Punajuurigratiini - Punajuurikranssi
Apetit Kruunusekoitus - Juhlava salaatti granaatinomenansiemenillä
Apetit Kotimainen Peruna-sipulisekoitus - Peruna-parmesanvuoka
Apetit Kasvisjauhispyörykät - Kuuma kasvisjauhisvati
Apetit Tuorekset Välipalahedelmät - Hedelmäherkku
ja extrana vielä nostimme pöytään
Apetit Kotimainen Hernettä sekä
Apetit Pikkuporkkanoista tehtyä Porkkanafudgea.

 


Apetit-satokausi 2017 käynnistyy
27.06.2017

Apetit-satokausi käynnistyi pinaatilla, jota viljellään tänä kesänä neljän Apetit-sopimusviljelijän pellolla.

Vihannesten prinssiksi kutsuttu pinaatti on tunnettu korkeasta rautapitoisuudestaan. Siinä on lisäksi paljon K-vitamiinia, C- ja E-vitamiineja, folaatteja, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia mangaania. Pinaatti sisältää karotenoideja, joista esimerkiksi luteiini ja zeaxantiini toimivat vapaita radikaaleja vastustavina antioksidantteina ja saponiinit ja flavonoidit fytokemikaaleina, poistaen elimistöstä haitallisia aineita.
 
Apetit kotimainen Pinaatti on höyrytettyä ja sisältää siksi tuoretta pinaattia vähemmän kalsiumin ja raudan kaltaisten ravintoaineiden imeytymistä haittaavaa oksaalihappoa. Pinaattia suositellaan käytettäväksi maitotuotteiden kanssa ja sitä syödäänkin usein pinaattikeitossa ja -letuissa sekä sämpylöissä.
 
Pinaatin tumman värin ansiosta sitä on käytetty useasti myös ruokavärinä. Esimerkiksi vihreä pasta on usein värjätty pinaatilla. Katso alla oleva tuorepastavinkkimme!
 

Tiesitkö tätä?

Ensimmäisessä maailmansodassa haavoittuneille ranskalaissotilaille tarjottiin pinaattimehun ja viinin yhdistelmää, joka korkean K-vitamiinin vuoksi edesauttoi veren hyytymistä ja siten hillitsi verenvuotoa.
 
Herkkuja pinaatista

Löydät Apetit Kotimainen PInaatin tuotetiedot sekä herkulliset pinaattireseptit tästä.

Kun kinkusta tuli mauste
31.05.2017


Kinkku on ollut jo kauan yksi yleisimmistä ruoka-aineista suomalaisessa keittiössä. Jouluna syödään joulukinkku, joskus tulee aamulla syötyä pekonia ja illallisella kinkkukiusausta. Entä jos valokeilasta tulisikin lavaste?

Inspiraatio kinkun käyttämiseen höysteenä syntyi, kun teimme reseptikuvauksissa kinkkukiusausta, mutta unohdimme lisätä kinkun. Päätimme innovoida ja teimme ruoasta peruna-sipulikiusauksen sinihomejuustolla. Kyydistä pois jääneen kinkun käytössä otimme inspiraatiota gremolatasta: teimme kinkusta maukkaan lisukkeen. Päädyimme vahingosta voittoon ja lopputuloksena syntyi Peruna-sipulikiusaus sinihomejuustolla ja kinkkugremolatalla. Ilman kinkkua valmistettu kiusaus sopii laktovegetaarisille ja kinkun kanssa tarjottuna sekaanit kiittävät. Peruna-sipulisekoituksen lisäksi käytimme ruokaan Apetit Juuressekoituspussin, jonka porkkanat muistuttavat väriltään hämäävästi kinkkua ja siten lisäävät kinkkuisuutta entisestään. Kuvausten jälkeen kokeilimme innovaatiota käytännössä ja söimme kiusauksen kinkkugremolatan kera. Hyvää oli! 

Nykyisin löytyy monia ruokavalioita, joihin kinkun voi heittää mausteeksi, ilman että sitä lisää ylenpalttisesti. Riittää, että se lisää ruokaan lihaisan elementin ja makua, joka ei ota koko alttaria itselleen vaan tekee pienellä askeleella kokoa ateriasta paremman kokonaisuuden. 
Milloin routa väistyy kevään tieltä?
27.04.2017


Räpin koetilalla ollaan jo odoteltu kuumeisesti roudan sulamista ja kylvötöiden aloittamista. Routarajaa mitataan talvikausina viikoittain maahan asennettujen routamittareiden avulla.


Routamittauksen historia ulottuu Räpin tilalla pitkälle 1970 luvulle saakka. Roudan mittaus tapahtuu maahan asennettujen metyleenisiniputkien avulla, joita Räpin pellolle asennetaan talven ajaksi viisi kappaletta. Roudan ylä- ja alareunan lisäksi tilastoihin mitataan lumikerroksen paksuus. Maan routaantumista seurataan, koska sillä on vaikutuksensa kasvien talvehtimiseen ja kylvötöiden tekooon. Roudan aikaan pelloilla voidaan liikkua helposti raskaillakin kuormilla. Tällaista talven ajan liikennettä ovat esimerkiksi kalkitukset. Routakerroksen paksuuden perusteella ennakoidaan muokkaus- ja kylvötöiden käynnistymistä keväällä. 

Viime vuonna routa suli pois Säkylässä 18. huhtikuuta, mutta tänä vuonna kevään tulo on jäljessä ja roudasta päästiin vasta 28.huhtikuuta.

Tutustu lisää routamittaamiseen ja katso Pehtoori Henrin video. Pahoittelut pellolla valinneesta tuulisesta säästä kuvauspäivänä.Haluatko saada lisää tietoa kasviksista?

Kesällä aukeavan uuden Kasvimaani-palvelun kautta se on mahdollista. Kasvimaani on palvelu, joka tuo värikkäät kotimaiset sesonkikasvikset suoraan pellolta kotiovellesi.
Tilaa Kasvimaan -uutiskirje ja seuraa meitä Kasvimaani Facebookissa ja Instagramissa.Joko purjon taimet on kylvetty?
19.04.2017


Säkylässä odotetaan jo kuumeisesti kasvukauden alkua - monien kasvisten esikasvatus on jo pitkällä.

Milloin purjon taimet siirretään kasvamaan avomaahan?

Purjo on maukas ja kuitupitoinen sipulin sukuinen mauste- ja vihanneskasvi. Sen kasvu siemenestä korjuumittaiseksi kestää puoli vuotta.

Purjo on melko helppohoitoinen, vaikkakin vaatii esikasvatuksen kasvihuoneen suojissa. Purjon siemenet kylvetään kasvuturpeeseen maaliskuussa. Ne vaativat alussa tasaista lämpöä ja kosteutta. Toukokuussa, kun maa on lämmennyt, taimet siirretään avomaalle. Siellä purjo nautiskelee Suomen kesän vaihtelevista olosuhteista. Taimet kasvavat auringon säteilyenergian, ilmasta saatavan hiilidioksidin sekä maasta juurillaan ottamansa veden ja ravinteiden avulla vahvarunkoisiksi ja maukkaiksi, etenkin kun pelto kitketään aika ajoin rikkakasveista.

Muutama Apetit Sopimusviljelijä viljelee purjoa pelloillaan tulevana kesällä. He ovat saaneet valita viljeltäväksi joko aikaisen Krypton- tai myöhäisen Linkton -lajikkeen. Sadonkorjuu ajoittuu lajikkeesta riippuen alku- tai loppusyksyyn.  Maullisesti lajikkeiden välillä ei ole suuria eroavaisuuksia. 

Tiesitkö?

Purjoa sanotaan kasvisten kuninkaaksi, sillä se sisältää mm. rautaa, C-vitamiinia, B6-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia sekä muita hivenaineita.


Purjoa käytetään Apetit-kasvispakasteissa kuten Apetit Kotimainen Peruna&Keittokasviksissa ja tulevana kesänä myös Kasvimaani-kasvisboxeissa.


Haluatko saada lisää tietoa kasviksista?

Kesällä aukeavan uuden Kasvimaani-palvelun kautta se on mahdollista. Kasvimaani on palvelu, joka tuo värikkäät kotimaiset sesonkikasvikset suoraan pellolta kotiovellesi. Myös purjon =)
Tilaa Kasvimaan -uutiskirje ja seuraa meitä Kasvimaani Facebookissa ja Instagramissa.
Saako olla violettia porkkanaa?
10.04.2017


Kaikkihan tietävät, että porkkanat ovat oransseja. Vai ovatko?

 
Keltaisiin porkkanoihin olet saattanut jo törmätä, mutta erikoisemman värisiäkin porkkanoita on olemassa. Porkkanoiden laaja värivalikoima perustuu eri lajikkeiden risteytymiseen, jossa porkkanoiden luonnolliset pigmentit yhdistyvät. Esimerkiksi oranssin porkkanan värin luo beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste.

Porkkanan väripaletista löytyy kuitenkin myös violetti, punainen ja satiinin valkoinen. Lisäksi porkkanoita saa kaksivärisenä, esimerkiksi Purple Haze-lajikkeella on oranssi ydin ja violetti ulkokuori. Kesällä avautuvan Kasvimaani-palvelun valikoimiin tulee joukko värikkäitä eri lajisia porkkanoita. Perinteisemmät oranssit porkkanat ovat Romance-lajiketta, keltaisen porkkanan lajikkeita puolestaan on kolme: Yellowstone, Mello Yello ja Gold Nugget. Violetti porkkanamme on puolestaan Deep Purple-lajiketta.

Tiesitkö?

Porkkana on kaksivuotinen kasvis, jonka poimimme syötäväksi ensimmäisenä kesänä. Jos porkkanat jätetään talveksi maahan, se käyttää toisena vuotena juuren vararavintoaineet korkean varren, kukkien ja siementen kasvattamiseen.
 

Haluatko saada lisää tietoa kasviksista?

Kesällä aukeavan uuden Kasvimaani -palvelun kautta se on mahdollista. Kasvimaani on palvelu, joka tuo värikkäät kotimaiset sesonkikasvikset suoraan pellolta kotiovellesi. Tilaa Kasvimaan -uutiskirje ja seuraa meitä Kasvimaani Facebookissa ja Instagramissa.
« EdellinenSeuraava »
1 2 3 
Kuluttajapalvelu | Avoinna arkisin 9-11 | puh. 0800 0 4000