Kuluttajapalvelu
Suosituimmat reseptit

Apetit Kotimainen Herneessä maistuu Suomen suvi

16.07.2018Apetit Kotimainen Herne - 2 tunnissa pellolta pakkaseen

Apetit Kotimainen Herne -sato korjataan herneiden ollessa parhaimmillaan. Paras korjuuajankohta voi olla kiinni tunneista. Herneet pakastetaan kahden tunnin kuluessa puimisesta. Hernettä puidaan vuorokauden ympäri kahdessa vuorossa. Vuorokaudessa hernettä korjataan noin 50 hehtaarin alalta ja pakastetaan tehtaalla yli 200 tonnia. Kesällä 2018 Apetit-hernettä kasvattavat noin 70 sopimusviljelijää ja puitavaa peltoalaa on noin 1000 hehtaaria.

Joko, joko? Puintiaika määräytyy herneen kypsymisen mukaan. Tenderometri eli herneiden kovuutta mittaava laite laskee keskiarvokovuuden hernenäytteistä - mitä pienempi luku on, sen pehmeämpää herne on ja mitä suurempi, sen kovempaa. Tavoitteena on puida hernettä, jonka kovuus on noin 105-110. Hernenäytteitä kerätään kaikilta hernelohkoilta, ja tenderometrilukeman avulla ennakoidaan hernepeltojen puintiajankohta.

Herneen puinnin ja pakastuksen aikataulutus on käynnistynyt kylvövaiheen suunnittelussa. Eri hernelajikkeiden kylvö aikataulutetaan vuosittain siten, että hernettä päästään puimaan tasaiseen tahtiin. Näin Apetitin Säkylän pakastetehtaalle saadaan herneen satokauden aikana pakastettavaa jatkuvalla virralla ja kuluttaja saa herneen todellakin tuoreena pakastettuna.
 


Tiesitkö tämän hernepuimurista?

Apetit on Suomen ainoa pakasteherneen tuottaja. Säkylästä löytyy kolme ainutlaatuista, englantilaisen PMC:n valmistamaa puimuria, joista uusin hankittiin vuonna 2012. Apetitin ensimmäinen itsekulkeva hernepuimuri hankittiin vuonna 1979. Kullakin puimurilla on painoa 25 tonnia ja siinä on kolme akselia. Kaikki kuusi pyörää ovat vetäviä, luistonesto-ominaisuudella.

Puinti on aikataulutettu tarkasti. Puimuria et näe huoltoasemalla tankkaamassa. Tankkiauto tuo polttoaineen pellonreunaan, jotta työ voi jatkua saman tien. Huolto pelaa myös kuljettajilla. Mukana pellolta toiselle seuraavat taukotila ja tuuraaja, jonka kanssa vuorotellaan ajoa ja taukoa. Puimuri punoo hernekasvustosta sisällään köyden, jolloin herne luisuu ulos palosta. Traktorin lavalle lentää puimurin sisuksista siistiä hernettä. Ne ajetaan välittömästi Apetit-tuotantolaitokseen, jossa sato tarkastetaan, höyrytetään ja pakastetaan. Kaikki tämä kahdessa tunnissa. Tässä vaiheessa puimurikolonna siirtyy jo seuraavalle pellolle, viimeisenä letkassa kulkevan, kadut puhdistavan harjakoneen saattelemana.


Käytä hernettä monipuolisesti!

Pakasteherne on hiukan sulaneena aivan ihana naposteltava. Kippaa pussillinen Apetit Kotimainen Hernettä salaattiin, keittoon tai pataruokaan, pudottele pizzalle, sekoita pastaan tai jatka herneellä guacamole-tahna. Herne tuo ruokaan väriä, makua, vaihtelua, tuoreutta, proteiinia, vitamiinia, hivenaineita ja antioksidantteja. Se jatkaa ruokaa ravintotiheyttä nostaen. Lue tuotetiedot ja poimi resepti-ideat!
 


 

Kuluttajapalvelu | Avoinna arkisin 9-11 | puh. 0800 0 4000