Apetit Pakasteet
Apetit
Kalalla on asiaa

Hyvä kalan ystävä,

tuontikalat ovat tervetulleita ruokavalioon kotimaisten kalojen rinnalle. Niitä syömällä on helppoa noudattaa ravitsemusneuvottelukunnan suositusta syödä kalaa 2-3 kertaa viikossa vaihtelevasti eri vesistä pyydettyinä. Olipa kala kotimaista tai tuontikalaa, Apetit Kala välittää ainoastaan kestävän kalastuksen kalaa. Tämä koskee myös nyt esiteltäviä tuontikalojamme turskaa, seitiä ja punakampelaa. Käytä vihreän valon turskaa ja seitiä vaikka grillattuna! Ohuempi punakampelafilee paistuu parilalla parhaiten rullalle kietaistuna.

Mitä on kestävä kalastus?

Kestävän kalastuksen keinoja ovat hyväksytyt kalastustavat ja kalakantojen tilan mukaisiin pyyntikiintiöihin sitoutuminen. Niillä varmistetaan, että kalakantojen koko, monimuotoisuus, uusiutumiskyky ja elinvoimaisuus säilyvät. 

Ammattimaisia kalastustapoja ovat troolaus, rysät, verkot ja ajosiima. Troolaus on näistä yleisin pyyntitapa Suomessa ja sillä pyydystetään pääasiassa silakkaa ja kilohailia. Troolauksessa yksi tai kaksi alusta vetää suurta, pussimaista laahusnuottaa. Meillä käytetään pääasiassa välivesitrooleja. Muualla käytetään myös pohjatroolausta, joka rasittaa pohjan rakenteita. Pohjatroolauksessa sivusaaliin määrä saattaa olla suurikin.

Rysät ovat kalastuksen kestävyyden kannalta parhaita pyyntivälineitä. Ne ovat kiinteästi ankkuroituja pyydyksiä, joista sivusaaliin voi vapauttaa elävänä. Jopa hylkeille ollaan rysiin kehitetty ns. hengityshuppu, jonka avulla hylje selviää vapauttamiseensa asti. Verkoilla pyydettäviin lajeihin voidaan puolestaan vaikuttaa silmäkoolla. Verkko on kuitenkin haasteellinen siksi, että sivusaalista ei usein saada vapautettua elävänä.

Ajosiima on avomerellä käytettävä siimapyydys, jonka pituus on n. 20 km ja siinä on n. 1000 koukkua. Suomessa ajosiiman käyttö on vähäistä, mutta valtamerillä suuri määrä haita, nokkakaloja, merikilpikonnia, lintuja ja merinisäkkäitä voi menehtyä pyynnin sivusaaliiina. Sovittamalla kalastus tiettyyn aikaan, asettamalla koukut tiettyyn syvyyteen ja käyttämällä koukkutyyppejä sivusaaliin määrää voidaan vähentää.

Kalastuksen kiintiöt pyrkivät tyydyttämään kalastuselinkeinon tarpeet uhkaamatta kalakannan tai sivusaaliina saatavan lajin tulevaisuutta.

 
 

Kauden kalat: Turska, seiti ja punakampela

Tuontikalojen avulla voidaan varmistaa kalan riittävyys ympäri vuoden. Turska ja seiti saavat tietyiltä alueilta WWF:ltä vihreää valoa ja punakampela keltaista, kun sitä ei ole pyydetty pohjatroolilla.

Turskan erottaa helposti muista kalalajeista sen kolmesta selkäevästä ja kahdesta peräevästä. Sillä on myös hauska pujoparta eli alaleuassa tuntoelimenä toimiva paksuhko viiksisäie. Lajia esiintyy maapallon pohjoisilla merialueilla, myös Itämerellä. Barentsinmeren ja Itämeren itäinen populaatio saavatkin vihreää valoa WWF:ltä, mutta muilta alueilta tullut kala keltaista tai punaista. Turska on nopeakasvuinen ja se syö silakkaa ja monipuolisesti muita kaloja ja selkärangattomia.

Seiti on myös turskakala ja Atlantin pohjoisosien tärkeä saaliskala. Barentsinmeren seiti saa vihreää valoa, sen kanta on kestävällä tasolla. Suomessa laji on useimmiten pakastekalana ja on siksi ehkä kärsinyt huonomman kalan leimasta. Turhaan, sillä seiti sisältää runsaasti valkuaisainetta ja B12-vitamiinia eikä juurikaan rasvaa. Seiti on myös vähäpiikkinen ja miedon makuinen, joten se sopii hyvin lapsillekin. Tuore seitifilee on harmaa, mutta väri kirkastuu kalan kypsyessä.

Punakampela on paljolti kampelan näköinen, satunnainen vierailija Suomen merialueilla. Se on saanut nimensä tummalla yläpinnallaan olevista ruosteenpunaisista laikuista. Punakampela voi kasvaa hyvinkin suureksi, mutta on kaupan tiskeillä yleensä noin 40 cm kokoista. Se on suosittu ruokakala etenkin Tanskassa ja Britanniassa, sillä siitä valmistetaan kuuluisaa Fish & Chipsiä. Punakampelan liha on valkoista ja maukasta. Muulla kuin pohjatroolilla pyydetty punakampela saa WWF-luokituksessa keltaista valoa.


Apetit Kala Oy on vuonna 1992 perustettu kalanjalostusta ja kalan tukku- ja vähittäiskauppaa maanlaajuisesti harjoittava yritys. Suomessa yritys on kuluttajapakatun kalan markkinajohtaja. Apetit Kala on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteiden noudattamiseen. Tämä tarkoittaa luonnonvarojen säästeliästä käyttöä ja ympäristörasitusten minimointia. Apetit Kala välttää WWF:n punaisen listan lajeja ja pyyntimenetelmiä. Vastuullisuus on Apetit Kalan yksi kolmesta perusarvosta.

kalalla on asiaa reseptit

Ceviche eli äyriäiscocktail

ceviche eli äyriäsicocktail

Valmistusaika: Yli tunti
10 annosta

1 rasia Apetit Maritim Äyriäismixiä
250 g vaaleaa kalaa (turska, seiti, punakampela; Apetit palvelumyyntituote)
250 g kirjolohta
1 rasia Apetit Maritim Isoja katkarapuja
3 limetin mehu
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
½ rkl tuoretta chiliä suikaloituna
2 varsisellerinvartta suikaloituna
1 tl suolaa
ripaus sokeria
2 valkosipulinkynttä
rouhittua valkopippuria
tilliä
           
Tarjoiluun:               
salaattia suikaloituna               
raakaa punasipulia       
           
Valmistus:
Suikaloi kalafileet. Valuta äyriäissekoitus ja katkaravut ja lisää ainekset kalapalojen joukkoon. Purista mehu limeteistä, siivilöi se kulhoon ja lisää joukkoon. Kaada liemi kala-äyriäisseokseen. Sekoita ja anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Lado kerroksittain alkupalamaljoihin salaatin kanssa. Tarjoa alkupalana.


tietoisku 
 
 

Seitisoppa

seitisoppa

Valmistusaika: alle ½ tuntia
4 annosta

1 rkl rypsiöljyä
2 tl currya
300 g seitifileetä (Apetit palvelumyyntituote)
8 dl vettä
1 kalaliemikuutio
1 ps (450 g) Apetit Kasviksia ja tuorepastaa
100 g sulatejuustoa
½-1 tl suolaa
rouhittua valkopippuria
tilli- tai persiljasilppua
   
Valmistus:
Kuumenna kattilan pohjalla kasviöljy. Lisää curry ja kuutioi joukkoon kala. Sekoittele muutama minuutti. Lisää vesi ja kalaliemikuutio. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää kasvis-pastasekoitus, sulatejuusto ja mausteet. Keitä hiljaa poreillen noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Ripottele pinnalle yrttisilppu ja herkuttele tuoreen leivän kanssa.     


tietoisku

Apetit Kala, Myyntipalvelu, p. 010 402 4544, www.apetit.fi

Lataa tästä tulostettava (PDF) kampanjasivu >>

 
Apetit Perinteinen
kalalla on asiaa - lohi ja sukulaiset
kalalla on asiaa
kalalla on asiaa
kalalla on asiaa
kalalla on asiaa
kalalla on asiaa
kalalla on asiaa
kalalla on asiaa

© 2013 Apetit Pakaste Oy

Powered by Smart Kotisivutyökalu