Kuluttajapalvelu
Suosituimmat reseptit

Apetit Vastuuviljely - puhdasta kotimaista ruokaa

Apetit Vastuuviljely -videolla esiintyvät Risto Tuorila ja Karlo Haapiainen.
Liity Apetit Uutiskirjeen tilaajaksi! Saat aina sähköpostiisi tuoreimmat tuotevinkit, reseptit ja uutiset. Liity > tästä

Joko sinä syöt kotimaisten Vastuuviljelijöiden kasvattamaa ruokaa?

Joka vuosi noin 140 kotimaista Apetit-sopimusviljelijää tuottaa meille reilut 33 miljoonaa kiloa puhdasta vastuuviljeltyä ruokaa: perunaa, porkkanaa, keltaista porkkanaa, hernettä, lanttua, pinaattia, selleriä, palsternakkaa, purjoa ja punajuurta. Tarkkaan ajoitettu viljely mahdollistaa sadonkorjuun kasvisten ollessa juuri parhaimmillaan, esimerkiksi herneet pakastetaan vain kaksi tuntia korjaamisensa jälkeen, kun kaikki vitamiinit ovat vielä tallella.  Me pesemme, kuorimme ja höyrytämme kasvikset puolestasi. Jotta sinä voit syödä aina hyvin ja vieläpä helpolla!

Nauti helposti maailman makuja kotimaisista raaka-aineista:

Herne-fetatahna

Aidon kreikkalaisen fetan kirpeä suolaisuus leikkaantuu mukavasti satakuntalaisen, aavistuksen makean herneen seassa. Tee helposti herkullinen levite leivälle.

Avocado-herneguacamole

Avocado on yksi terveellisimmistä, mutta myös hintavimmista ruoka-aineista. Eikä se muuten ole kasvis, vaan hedelmä. Käytä guacamoleen puolet hernettä, niin moni muukin tekee maailmalla. Mutta sinä voit tehdä guacamolen kotimaisista vastuuviljellyistä ja runsaan proteiinipitoisista herneistä.

Broileri-kermaperunavuoka

Chicken, kananpoika, broileri – mitä niitä nyt on? Monta nimeä yhdellä maailman suosituimmista ruuista. Tee siitä helpolla uunivuoka kermaperunoiden kera.

Punajuuri-sinihomejuustogratiini


Joskus kahdelle riittää varsin vähän ruokaa, kun on hyvää seuraa ja ruuallakin vaikka vielä seurana tilkkanen hyvää punaviiniä. Punajuuri-sinihomejuustogratiini valmistuu melkein itsestään seurustelun lomassa.

Ad hoc –suklaakakku eli
Supersukkela suklaakakku


Tiedäthän sen tunteen, kun on pakko saada jotain suklaista, mutta namikaappi on tyhjä. Amerikan serkku tietää, että siitä tunteesta kestää tasan puolituntia, kun voit ottaa tämän maailman helpoimman suklaakakun uunista. Tarjoa se raikkaiden marjojen kanssa.

Mustikka-suklaahillo


Kun vietät parasta laatuaikaa omassa seurassa, ei tarvitse hienostella herkkujen kanssa. Riittää, että ne ovat maultaan parasta mitä tiedät. Jos et ole vielä kokeillut, löydä uusi suosikkisi: mustikka-suklaahillo digestive-keksin kera.

Tuotamme luontoa kunnioittaen puhtaita, kotimaisia avomaan vihanneksia.


Apetit Vastuuviljely tarkoittaa:

Tietoa pellolta pöytään

Tuotamme maukkaita ja laadukkaita avomaan vihanneksia. Koulutetut ja kokeneet Apetit-sopimusviljelijät tekevät kasvinsuojelutoimenpiteitä vain tarvittaessa. Toimenpiteitä valittaessa huomioidaan myös biologiset ja mekaaniset menetelmät. Harkitut ja oikea-aikaiset toimenpiteet raportoidaan peltolohkokohtaisesti ja tuotteen alkuperä on jäljitettävissä pellolta kuluttajatuotteeseen.

Maku kärjessä -toimintaa

Kasvisten maku, rakenne ja ravinteikkuus on meille tärkeää, ei ainoastaan suuri sato.

Sadonkorjuuta tunnin tarkkuudella

Korjaamme sadon kasvisten ollessa parhaimmillaan. Paras korjuuajankohta voi olla kiinni tunneista, kuten herneillä. Ne kasvatamme lähellä tuotantolaitosta ja pakastamme kahdessa tunnissa puimisesta. Ajoitamme juuresten noston syys- lokakuulle, jolloin ne ovat valmiita korjattaviksi. Apetit-viljelyasiantuntijat valvovat kasvien kypsymistä ja ajoittavat sadonkorjuutoimet yhdessä viljelijän kanssa.

Uutta teknologiaa pellolla

Uusimmissa maatalouskoneissa hyödynnetään jo nyt satelliittipaikannusta.  Myös aivan uutta teknologiaa kehitetään aktiivisesti. Tutkimuksen painopistealueena on rikkakasvien torjunta ilman kemiaa. Siihen liittyen tutkimme Räpin koetilallamme rikkakasvien tunnistamista konenäön avulla. Köyliössä sijaitsevalla koetilalla on innovoitu viljelyn kehittämistä jo yli 60 vuotta. Maailma muuttuu – samoin maanviljely ja viljelijäkin. Tarve puhtaaseen ruokaan pysyy.

Tietoa pellolta pöytään

Apetit on luonut sopimusviljelijöiden kanssa pitkäjänteisellä yhteistyöllä läpinäkyvän Apetit Vastuuviljely -menetelmän. Se takaa käyttöömme huolella ja vastuullisesti viljellyt, jäljitettävät ja laadukkaat raaka-aineet.

Menetelmä kattaa yleiset viljelyn periaatteet, kasvikohtaiset viljelyohjeet sekä laadun, tuoteturvallisuuden ja ympäristöasioiden hallinnan. Niihin sisältyvät esimerkiksi lajikevalinta, maaperätutkimus sekä kasvuston havainnointi.

Apetit tekee vuosittain sopimuksen noin 140 sopimusviljelijän kanssa. He saavat kasvilajikohtaisen koulutuksen ja sitoutuvat Apetit Vastuuviljely -periaatteiden mukaisesti tekemään kasvinsuojelutoimenpiteitä ainoastaan tarveharkitusti, oikea-aikaisesti ja mahdollisuuksien mukaan biologisten ja mekaanisten menetelmien keinoin. Kaikki kasvinsuojelutoimenpiteet dokumentoidaan ViRe-viljelyjärjestelmäämme.

Apetit Vastuuviljellyt raaka-aineet ovat jäljitettävissä tuotekohtaisesti eräkoodin sekä parasta ennen -päiväyksen perusteella.

 


Apetit Vastuuviljely – prosessikuvaus

Apetit Vastuuviljelyn historiaa

Apetit Vastuuviljely perustuu Apetitilla vuonna 2000 käyttöönotettuihin, ekologisesti kestävään kehitykseen tähtääviin, IP-viljelytavan (Integrated Production) ohjeisiin. IP-viljelyssä viljelyn kehittäminen, avomaan vihannesten laadun parantaminen sekä ympäristövaikutusten hallinta toteutetaan kokonaisvaltaisesti useasta eri näkökulmasta. IP-viljelyn perustana ovat kasvikohtaiset viljelyohjeet sekä jatkuva kehitystyö viljelijöiden, Apetit Vastuuviljely -asiantuntijoiden ja tutkijoiden yhteistyönä.

Vuonna 2014 Apetit siirtyi IP-viljelyksestä täydennettyyn IPM-viljelytapaan (Integrated Pest Management) huomioiden entistä laaja-alaisemmin kasvinsuojelun.

 

Jatkuvaa kehitystyötä

Apetit Vastuuviljely kehittyy jatkuvasti – sen takaa oma, jo yli 60 vuotta toiminut Räpin koetila Köyliössä. Viljelykokeiden myötä haemme parhaat, suomalaiseen avomaanviljelytykseen soveltuvat, maukkaat lajikkeet, joilla on pakastetuotantoon sopivat ominaisuudet.

Räpin koetila kehittää kestävää viljelyekosysteemiä tukevia viljelymenetelmiä. Tuholaisten torjunnassa voidaan esimerkiksi hyödyntää verkkopeitteitä tai tietoa tuholaisten elinkaarista sekä niiden luontaisista vihollisista. Peittävien, luonnollisesti hajoavien katteiden ja mekaanisten menetelmien käytöllä voidaan puolestaan torjua rikkakasveja. Nykyteknologiaa hyödynnetään käynnissä olevissa tutkimuksissa, joissa selvitetään rikkakasvien torjuntaa ilman kemiallisia ruiskutuksia.

Räpin koetila osallistuu aktiivisesti maamme avomaan vihannesten viljelytystä edistävään tutkimustyöhön. Räpin 1200 koeruudussa on meneillään seuraavia kokeita:

•    Herneen lajike- ja rikkakasvikokeet
•    Lantun verkotus-, lajike- ja lannoituskokeet
•    Palsternakan lajike- ja rikkakasvikokeet
•    Porkkanan lajike- ja lehtilaikkutautikoe
•    Pinaatin kevät/syksy – lajikekokeet
•    Pinaatin kasteluvesikoe
•    Mukulasellerin rikkakasvi- ja katekoe
•    Sokerijuurikkaan lajike- ja tautikokeet

 
Räpin tilalla on ollut keskeinen merkitys suomalaisen IP-viljelytavan (Integrated Production) kehittämisessä ja se on ollut vuosina 2011 – 2013 Varjellen Viljelty -hankkeessa mukana päivittämässä uusia kasvikohtaisia viljelyohjeita vastaamaan kuluttajien odotuksia ja viranomaisten vaatimuksia.  

Räpin koetilalla tehdään tiivistä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Merkittävässä osassa on Apetit-sopimusviljelijöiden kanssa heidän pelloillaan tehtävä koetoimintayhteistyö. Räpillä syntyvä uusi tietämys ja osaaminen siirtyvät mm. koetoimintapäivillä noin 140:n Apetit-sopimusviljelijän käyttöön ja näin edesauttavat koko viljelyelinkeinon menestymistä Satakunnassa.

Kotimaisuus tärkeää


Apetit Vastuuviljely tarkoittaa molemminpuolista sitoutumista. Apetit-tuotteissa on runsaasti 100 % kotimaisia avomaan vihanneksia sisältäviä tuotteita sekä vähintään 75 % kotimaisia raaka-aineita sisältäviä Hyvää Suomesta -merkillä varustettuja tuotteita.

Katso mitä kaikkia avomaan vihanneksia kasvatamme > Apetit raaka-aineiden alkuperämaa

 
Kuluttajapalvelu | Avoinna arkisin 9-11 | puh. 0800 0 4000