Kuluttajapalvelu
Hyvä olo » Kalan säilyttäminen ja valmistus


Onnistu kalan kanssa

Kala on maukasta ja terveellistä, ja mikä parasta: helppo valmistaa! Pidä muutama vinkki mielessä ja onnistut kalan kanssa varmasti.

Säilytys

Vie kala kaupasta ostettuasi mahdollisimman nopeasti jääkaappiin. Kalafileet säilyvät parhaiten jääkaapin 0-asteisessa säilytyslaatikossa.  Jos jääkaapissasi ei ole 0-asteista lokeroa, paras paikka kalalle on jääkaapin alahyllyillä missä on viileintä. Jos kala on ollut pakastettuna huolehdi, ettei se ui sulamisvedessä pitkään. Käytä kala ennen pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän umpeutumista.

Kalan mausteet

Mausta kala suolalla juuri ennen kypsentämistä tai heti kypsentämisen jälkeen. Merisuola maistuu pehmeämmältä kuin jodisuola. Kalan maustamiseen sopivat myös sitruuna ja tilli sekä sipulit, kuten ruohosipuli, purjo ja punasipuli. Rasvaisille ja voimakkaan makuisille kaloille sopivat mausteeksi pippurit, miedoille kaloille riittävät miedot yrtit. Jos paneroit eli jauhotat kalat ennen paistamista, älä sekoita suolaa jauhoihin vaan mausta fileet yksitellen. Silloin näet tarkasti, kuinka paljon käytät suolaa.

Hellävarainen kypsennys

Kypsennä kala hellävaroin korkeita lämpötiloja välttäen. Käytä kypsennyksessä rasvana terveellistä ja maultaan mietoa rypsiöljyä tai leivontamargariinin ja rypsiöljyn sekoitusta. Paistaen kypsennettäessä kalafilee kannattaa kuivata ennen pannulle laittamista. Huomaa että kala jatkaa kypsymistä niin kauan kuin se on kuumaa. Siksi kala kannattaa jättää mieluummin hieman raa'aksi kuin kypsentää loppuun asti.   

Kalan kypsentäminen grillissä ja avotulella

Kala voidaan kypsentää grillissä folionyyteissä kasvisten kera. Puhtaalla öljytyllä ritilällä voidaan myös grillata nahallista kalafileetä. Paloiksi leikatun kalafileen pintaan voidaan ottaa nopeasti raidat grillaamalla kalapaloja ensin nahkapuoli ylöspäin. Palat tulee kuitenkin kääntää ennen kuin kalan rakenne pehmenee, jotta pala pysyy koossa käännettäessä. Grillausta jatketaan nahkapuoli alaspäin tarvittava aika. Isoa kalapalaa ei kannata kääntää grillissä lainkaan. Se kypsennetään nahkapuoli alaspäin. Pöytään nostettaessa väritön yläpuoli voidaan viimeistellä yrttisilpulla tai kalan päälle voidaan jakaa wokattuja vihanneksia. Kalafileitä ja pienien kalojen fileitä voidaan kypsentää kesägrillissä myös halsterissa.

Grillaus onnistuu myös uunissa grillivastusten alla. Kuumenna uunin grillivastus kuumaksi. Sipaise uunivuoka rypsiöljyllä. Leikkaa nahallisesta kalafileestä sopivan kokoisia annospaloja. Nahka saa jäädä kalapaloihin. Mausta palat suolalla ja pippurilla ja nosta ne uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. Tee nahkapuoleen veitsellä viiltoja. Grillaa kalapalat kypsäksi. Jos kalapalat ovat hyvin paksuja, alenna lämpötilaa sen jälkeen kun kalan pinta on saanut kauniin värin ja jatka kypsennystä tarvittava aika. Koska kalan nahaton puoli ei saa väriä paiston aikana, nostetaan kalapalat lautasille nahkapuoli ylöspäin.

Kalan graavaus ja raakakypsennys

Tuoresuolaus eli graavaus on itse asiassa kalan raakakypsyttämistä suolalla.  Kalafileistä nypitään ruodot pois ennen graavausta. Graavaukseen tarvitaan merisuolaa n. 2 rkl/kalakilo, n. 1,5 tl sokeria värin ja pehmeyden säilyttämiseksi sekä rouhittua valkopippuria. Suola- sokeriseos levitetään fileille ja lisäksi runsaasti tilliä. Kalapalat asetetaan lihapuolet vastakkain ja kääritään tiukasti paperiin. Kala saa graavaantua mielellään yön yli. Valmis graavikala leikataan fileeveitsellä ohuenohuiksi viipaleiksi.

Kala sekä äyriäiset voidaan raakakypsentää myös käyttämällä runsas määrä sitruuna- tai limettimehua tai etikkaa. Happo kypsentää kalan valkuaiset. Kypsyminen on havaittavissa kalan läpikuultavan rakenteen muuttumisesta valkeaksi. Raakakypsennetty kala sopii juhlavaan, alkupalana salaatin kanssa kerroksittain tarjottavaan cheviche-maljaan sekä antamaan ruokaisuutta salaattiannoksiin.