Kuluttajapalvelu
Suosituimmat reseptit

Blogi

Apetit-satokausi 2017 käynnistyy
27.06.2017

Apetit-satokausi käynnistyi pinaatilla, jota viljellään tänä kesänä neljän Apetit-sopimusviljelijän pellolla.

Vihannesten prinssiksi kutsuttu pinaatti on tunnettu korkeasta rautapitoisuudestaan. Siinä on lisäksi paljon K-vitamiinia, C- ja E-vitamiineja, folaatteja, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia mangaania. Pinaatti sisältää karotenoideja, joista esimerkiksi luteiini ja zeaxantiini toimivat vapaita radikaaleja vastustavina antioksidantteina ja saponiinit ja flavonoidit fytokemikaaleina, poistaen elimistöstä haitallisia aineita.
 
Apetit kotimainen Pinaatti on höyrytettyä ja sisältää siksi tuoretta pinaattia vähemmän kalsiumin ja raudan kaltaisten ravintoaineiden imeytymistä haittaavaa oksaalihappoa. Pinaattia suositellaan käytettäväksi maitotuotteiden kanssa ja sitä syödäänkin usein pinaattikeitossa ja -letuissa sekä sämpylöissä.
 
Pinaatin tumman värin ansiosta sitä on käytetty useasti myös ruokavärinä. Esimerkiksi vihreä pasta on usein värjätty pinaatilla. Katso alla oleva tuorepastavinkkimme!
 

Tiesitkö tätä?

Ensimmäisessä maailmansodassa haavoittuneille ranskalaissotilaille tarjottiin pinaattimehun ja viinin yhdistelmää, joka korkean K-vitamiinin vuoksi edesauttoi veren hyytymistä ja siten hillitsi verenvuotoa.
 




Herkkuja pinaatista

Löydät Apetit Kotimainen PInaatin tuotetiedot sekä herkulliset pinaattireseptit tästä.

Kun kinkusta tuli mauste
31.05.2017


Kinkku on ollut jo kauan yksi yleisimmistä ruoka-aineista suomalaisessa keittiössä. Jouluna syödään joulukinkku, joskus tulee aamulla syötyä pekonia ja illallisella kinkkukiusausta. Entä jos valokeilasta tulisikin lavaste?

Inspiraatio kinkun käyttämiseen höysteenä syntyi, kun teimme reseptikuvauksissa kinkkukiusausta, mutta unohdimme lisätä kinkun. Päätimme innovoida ja teimme ruoasta peruna-sipulikiusauksen sinihomejuustolla. Kyydistä pois jääneen kinkun käytössä otimme inspiraatiota gremolatasta: teimme kinkusta maukkaan lisukkeen. Päädyimme vahingosta voittoon ja lopputuloksena syntyi Peruna-sipulikiusaus sinihomejuustolla ja kinkkugremolatalla. Ilman kinkkua valmistettu kiusaus sopii laktovegetaarisille ja kinkun kanssa tarjottuna sekaanit kiittävät. Peruna-sipulisekoituksen lisäksi käytimme ruokaan Apetit Juuressekoituspussin, jonka porkkanat muistuttavat väriltään hämäävästi kinkkua ja siten lisäävät kinkkuisuutta entisestään. Kuvausten jälkeen kokeilimme innovaatiota käytännössä ja söimme kiusauksen kinkkugremolatan kera. Hyvää oli! 

Nykyisin löytyy monia ruokavalioita, joihin kinkun voi heittää mausteeksi, ilman että sitä lisää ylenpalttisesti. Riittää, että se lisää ruokaan lihaisan elementin ja makua, joka ei ota koko alttaria itselleen vaan tekee pienellä askeleella kokoa ateriasta paremman kokonaisuuden. 
Milloin routa väistyy kevään tieltä?
27.04.2017


Räpin koetilalla ollaan jo odoteltu kuumeisesti roudan sulamista ja kylvötöiden aloittamista. Routarajaa mitataan talvikausina viikoittain maahan asennettujen routamittareiden avulla.


Routamittauksen historia ulottuu Räpin tilalla pitkälle 1970 luvulle saakka. Roudan mittaus tapahtuu maahan asennettujen metyleenisiniputkien avulla, joita Räpin pellolle asennetaan talven ajaksi viisi kappaletta. Roudan ylä- ja alareunan lisäksi tilastoihin mitataan lumikerroksen paksuus. Maan routaantumista seurataan, koska sillä on vaikutuksensa kasvien talvehtimiseen ja kylvötöiden tekooon. Roudan aikaan pelloilla voidaan liikkua helposti raskaillakin kuormilla. Tällaista talven ajan liikennettä ovat esimerkiksi kalkitukset. Routakerroksen paksuuden perusteella ennakoidaan muokkaus- ja kylvötöiden käynnistymistä keväällä. 

Viime vuonna routa suli pois Säkylässä 18. huhtikuuta, mutta tänä vuonna kevään tulo on jäljessä ja roudasta päästiin vasta 28.huhtikuuta.

Tutustu lisää routamittaamiseen ja katso Pehtoori Henrin video. Pahoittelut pellolla valinneesta tuulisesta säästä kuvauspäivänä.



Haluatko saada lisää tietoa kasviksista?

Kesällä aukeavan uuden Kasvimaani-palvelun kautta se on mahdollista. Kasvimaani on palvelu, joka tuo värikkäät kotimaiset sesonkikasvikset suoraan pellolta kotiovellesi.
Tilaa Kasvimaan -uutiskirje ja seuraa meitä Kasvimaani Facebookissa ja Instagramissa.



Joko purjon taimet on kylvetty?
19.04.2017


Säkylässä odotetaan jo kuumeisesti kasvukauden alkua - monien kasvisten esikasvatus on jo pitkällä.

Milloin purjon taimet siirretään kasvamaan avomaahan?

Purjo on maukas ja kuitupitoinen sipulin sukuinen mauste- ja vihanneskasvi. Sen kasvu siemenestä korjuumittaiseksi kestää puoli vuotta.

Purjo on melko helppohoitoinen, vaikkakin vaatii esikasvatuksen kasvihuoneen suojissa. Purjon siemenet kylvetään kasvuturpeeseen maaliskuussa. Ne vaativat alussa tasaista lämpöä ja kosteutta. Toukokuussa, kun maa on lämmennyt, taimet siirretään avomaalle. Siellä purjo nautiskelee Suomen kesän vaihtelevista olosuhteista. Taimet kasvavat auringon säteilyenergian, ilmasta saatavan hiilidioksidin sekä maasta juurillaan ottamansa veden ja ravinteiden avulla vahvarunkoisiksi ja maukkaiksi, etenkin kun pelto kitketään aika ajoin rikkakasveista.

Muutama Apetit Sopimusviljelijä viljelee purjoa pelloillaan tulevana kesällä. He ovat saaneet valita viljeltäväksi joko aikaisen Krypton- tai myöhäisen Linkton -lajikkeen. Sadonkorjuu ajoittuu lajikkeesta riippuen alku- tai loppusyksyyn.  Maullisesti lajikkeiden välillä ei ole suuria eroavaisuuksia. 

Tiesitkö?

Purjoa sanotaan kasvisten kuninkaaksi, sillä se sisältää mm. rautaa, C-vitamiinia, B6-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia sekä muita hivenaineita.


Purjoa käytetään Apetit-kasvispakasteissa kuten Apetit Kotimainen Peruna&Keittokasviksissa ja tulevana kesänä myös Kasvimaani-kasvisboxeissa.


Haluatko saada lisää tietoa kasviksista?

Kesällä aukeavan uuden Kasvimaani-palvelun kautta se on mahdollista. Kasvimaani on palvelu, joka tuo värikkäät kotimaiset sesonkikasvikset suoraan pellolta kotiovellesi. Myös purjon =)
Tilaa Kasvimaan -uutiskirje ja seuraa meitä Kasvimaani Facebookissa ja Instagramissa.
Saako olla violettia porkkanaa?
10.04.2017


Kaikkihan tietävät, että porkkanat ovat oransseja. Vai ovatko?

 
Keltaisiin porkkanoihin olet saattanut jo törmätä, mutta erikoisemman värisiäkin porkkanoita on olemassa. Porkkanoiden laaja värivalikoima perustuu eri lajikkeiden risteytymiseen, jossa porkkanoiden luonnolliset pigmentit yhdistyvät. Esimerkiksi oranssin porkkanan värin luo beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste.

Porkkanan väripaletista löytyy kuitenkin myös violetti, punainen ja satiinin valkoinen. Lisäksi porkkanoita saa kaksivärisenä, esimerkiksi Purple Haze-lajikkeella on oranssi ydin ja violetti ulkokuori. Kesällä avautuvan Kasvimaani-palvelun valikoimiin tulee joukko värikkäitä eri lajisia porkkanoita. Perinteisemmät oranssit porkkanat ovat Romance-lajiketta, keltaisen porkkanan lajikkeita puolestaan on kolme: Yellowstone, Mello Yello ja Gold Nugget. Violetti porkkanamme on puolestaan Deep Purple-lajiketta.

Tiesitkö?

Porkkana on kaksivuotinen kasvis, jonka poimimme syötäväksi ensimmäisenä kesänä. Jos porkkanat jätetään talveksi maahan, se käyttää toisena vuotena juuren vararavintoaineet korkean varren, kukkien ja siementen kasvattamiseen.
 

Haluatko saada lisää tietoa kasviksista?

Kesällä aukeavan uuden Kasvimaani -palvelun kautta se on mahdollista. Kasvimaani on palvelu, joka tuo värikkäät kotimaiset sesonkikasvikset suoraan pellolta kotiovellesi. Tilaa Kasvimaan -uutiskirje ja seuraa meitä Kasvimaani Facebookissa ja Instagramissa.
Mitä ruoka maksaa?
02.01.2017



Tammikuussa nuukaillaan rahasta mutta ei ruuan laadusta. Kokkaamalla Apetit-kasvispakasteista ja Apetit Tuoreksista maksat vain käyttövalmiista kasviksista. Olemme valikoineet tuotteisiin monipuoliset kasvissekoitukset. Säästät aikaa, vaivaa ja rahaa eikä mitään unohdu jääkaappiin nahistumaan.

 

Tuoreksia vaiko itsepilkottuja kasviksia?

Teimme avuksesi hintalaskelman Tuorekset versus hedelmä- ja vihannesosaston tuotteista koostettu ostoskori. Jos haluat pilkkoa itse yhtä monipuolisen sekoituksen kasviksia kuin Apetit Tuorekset Sienestäjät pannuvihanneksissa tai Thai wokissa on, joudut sitomaan rahaa tuplasti enemmän.

Kävimme pääkaupunkiseudulla suuressa automarketissa hedelmä- ja vihannesosastolla poimimassa ostoskoriin ainekset, joista olisi leikattavissa vastaava Apetit Tuorekset -kasvissekoitus ja vertasimme hintaa S-ryhmän Foodie.fi -verkkokaupan hintaan.

Apetit Tuorekset Sienestäjän pannuvihannes -tuotteen hinta on 3,29 €. Kasvikset kyseiseen sekoitukseen hevi-osastolta poimittuina maksoivat tuplasti enemmän, 7,15 €. Apetit Tuorekset Thai wok maksaa 2,89 € ja ainekset maksoivat 6,75 €. Huomaa, että Tuorekset ovat 100 %:sesti käyttövalmista kasvista ja hevi-tuotteen kuorimisesta tulee kuorimishävikkiä. Jos jääkaappisi vihanneslaatikkoon lisäksi tuppaa unohtumaan kasviksia, on myös varastointihävikki syytä tiedostaa.  

 

Viikon ruokavinkit

Vaikka kaupassa tulee asioitua tiheästi, harva tietää ruoka-annoksen hintoja. Laskimme noin-hinnan viikon ruokalistan reseptien perusteella annoksille. Annoshinnaltaan edullisin ruoka on kinkkukiusaus ja kallein Kasviksia ja broileria curry-kookoskastikkeessa. Koko viikon ruuat neljälle maksavat noin 73 € ja keskiannoshinta on 2,30 €. Kun kotiin varataan aamiaistarvikkeet ja salaattitarpeita, on varmastikin noin 100 € viikossa toteuma monessa nelihenkisessä perheessä.

 


LIHARUOKA: Kinkkukiusaus 0,83 € / annos

Perunapakasteesta ja kinkkusuikaleesta paistettu kermainen kiusaus riittää kahdeksikin ateriaksi. Hintaan on laskettu tuplaresepti. Kaupasta tarvitaan Apetit Kotimainen Peruna-sipulisekoitus, kinkkusuikaleet, ruokakerma ja juustoraastetta. Hinta jää 6,70 €:on.

 

 

KALARUOKA: Tunisialainen kalakeitto 1,30 € / annos

Tunisialainen kalakeitto (4 annosta) sisältää tomaatin, rypsiöljyä ja melkoisen listan mausteita, joita kuitenkin monessa taloudessa löytyy jo entuudestaan. Ostettavien tuotteiden (Apetit Maalaiskasvikset, Apetit Kotimainen Sipulikuutiot, paketti Alaskan seitiä) hinnaksi muodostuu Foodie-hinnoin laskettuna 5,24 €.
 

 


KALARUOKA: Hunajainen kalawokki, 2 € / annos

Tämä hunajainen kalawok valmistuu Apetit Hunaja-mandariini kirjoilohisuikaleista, Apetit Kotimainen Sipulikuutiosta, Apetit Amerikansekoituksesta ja lisäkeriisiin kuumennetuista Apetit Kotimainen Herneistä. Lisäkeriisin hinta, noin 20 senttiä per ruokailuja huomioiden tämän ruuan tuotteet maksavat 8 € eli pari euroa per ruokailija.

 

 

KASVISRUOKA: Kasvispannu 3,10 € / annos

Musta papu suolavedessä on proteiinipitoinen aines Tuoresten joukkoon lisättäväksi. Maukas, pähkinäinen kastike viimeistelee annoksen. Ainekset tähän Kasvispannuun (pari rasiaa Tuoreksia ja papuja, kastike ja yksi mozzarella) maksavat 12,30.

 

 

KASVISRUOKA: Munakasrulla 3,20 € / annos

Munakasrullan valmistaminen on helppoa. Täytteessä voit hyödyntää pakastimesta löytyviä aineksia, kuten itse poimittuja sieniä. Jos Härkis jätetään ostamatta, laskee annoshinta 2,30 €:on. Ainekset maksavat Härkiksellä 12,90 € ja ilman härkistä 9 €.



 

LIHARUOKA: Japanin wokki, 3,25 € / annos

Japanin wokin olennainen aines on wasabitahna. Jos ei sitä löydy kaapista, varaa 1,95 € siihen. Muutoin tämän ruuan tekemiseen tarvittavat ainekset (nuudelit, porsaanifileesuikale maustamaton 450 g, Apetit Tuorekset Aasia wok ja puoli ruukkua lehtipersiljaa) maksavat 13 euroa.

 
 

BROILERIRUOKA: Kasviksia ja broileria curry-kookoskastikkeessa 3,80 € / annos

Tämä ruoka vaatii pari rasiaa Apetit Tuorekset Aasia wokia ja broilerin fileesuikaletta sekä kookosmaitoa. Hinta on 15,30. Viikonloppuherkku!


Maukasta viikkoa!

Apetit Kasvisjauhis UniCafeissa sekä Apetit-tuotteet vegaaneille
31.10.2016



Tiistaina 1.11. vietetään Maailman vegaanipäivää. Aloita aamusi pirteästi parsakaalilla ja maistele lounaaksi Apetit Rapea Kasvisjauhispihvi Chick UniCafeessa. 

Parsakaali-omenasmoothiella päivä käyntiin

Apetit.fi -sivuilta löydät monia vegaaneille sopivia reseptejä. Kuvan terveellisen vihreä Parsakaali-omenasmoothie on saanut jo kaksi kiittävää kommenttia. Kokeile, pitäisitkö sinäkin siitä! Nappaa kuva omasta versiostasi ja kommentoi reseptiä kuvan kera. Siten O S A L L I S T U T  K I S AA N, jossa arvomme Apetit.fi-reseptejä kommentoineiden kesken joka kuukausi 50 €:n lahjakortin kotimaiseen Tikettiin.


Apetit-tuotteista seuraavat sopivat vegaaneille:

Apetit- kasvispakasteet ja kasvissekoitukset, jotka sisältävät ainoastaan kasviksia (pois lukien tuotteet, joiden tuotenimessä on hunajainen)

Apetit Juurespihvi

Apetit Kasvispihvi

Apetit Porkkanapihvi

Apetit Perunamuusi

Apetit Yrttinen Perunamuusi

Apetit Perunamuusi


Apetit Muurikkakasvikset BBQ

Apetit Parhaat Papu-Maissi-Paprika Tex-mex

UniCafe premiäärissä Apetit Rapea Kasvisjauhispihvi Chick!

Maailman vegaanipäivänä eli tiistaina 1.11.2016 monessa(* UniCafessa on lounasvaihtoehtona Apetit Rapea Kasvisjauhispihvi Chick. Vaikka opinnot olisivat jo ohi, käy lounaalla ja anna palautetta tuotteesta. Voit voittaa viiden päivän UniCafe-lounaat. Tuote on saatavana nyt ensi kertaa, koskaan, missään, keväällä 2017 myös laajemmin.

(* Meilahti, Serpens, Ruskeasuo, Ylioppilasaukio, Chemicum, Porthania, Päärakennus, Biokeskus, Metsätalo, Topelias, Viikuna, Exactum, Olivia sekä Soc&Kom

Ovatko pilkotut kasvikset fiksu valinta?
27.09.2016


Olisiko ihana ajatus oikaista käyttämällä valmiiksi pilkottuja kasviksia? Se on hyvä idea! Lue alla 10 "synninpäästöä" käyttövalmiille kasviksille:


1. Apetit Tuorekset -tuotteissa käytettävät kasvikset ovat ensiluokkaisia. Tuoreita ja kolhiintumattomia.

2. Käyttövalmiit kasvikset on pesty, kuorittu ja pilkottu. Kuorintajäte on kompostoitu tai hyödynnetty bioenergiaksi. Vain käyttökelpoinen kasvis kuljetetaan kauppaan.

3. Apetit Tuorekset -pakkausteknologia on ainutlaatuista ja patentoitua. Kannen mikrorei’itys läpäisee hallitusti kaasuja ja säilyttää kasvisten tuoreuden useita päiviä. 

4. Vain syöty kasvis on terveellinen. Kiire, mukavuudenhalu, osaamattomuus, käsien voimattomuus tai kömpelyys ovat esteitä kasvisten käytölle.

5. Kasvisvoittoinen ruokavalio edistää terveyttä ja pienentää hiilijalanjälkeä. Käyttämällä rasiallisen kasviksia kerralla, ei mitään unohdu jääkaappiin nahistumaan.

6. Moni ei käytä yhtä monipuolisesti kasviksia kuin Apetit Tuorekset -kasvissekoituksiin on niitä valittu. Milloin ostit fenkolia, mangoldia tai myskikurpitsaa?

7. Apetit Tuorekset -tuotekehitystyötä tehtiin 1,5 vuotta. Aikaan mahtui yli 5000 erilaista testiä, erityisesti pakkaamiseen ja säilyvyyteen liittyen. Rasia osoittautui ylivoimaisesti toimivammaksi ja kasviksia parhaiten suojaavaksi pakkaukseksi ja se oli myös kuluttajien suosikki.

8. Huuhdeltu ja kuivatettu rasia voidaan uusiokäyttää kotijääkaapin organisoijana ja lounassalaattirasiana. Kuuman tai kuumennettavan ruuan pakkaamiseen rasia ei sovellu.

9. Apetit Tuorekset -rasioista ei taajama-alueella synny monestikaan juuri lainkaan kaatopaikkajätettä, kun se hyödynnetään energiajakeena.  

10. Apetit Tuorekset -rasia on saanut kansainvälisen kilpailupalkinnon. Tuomaristo koki pakkauksen kasvisten säilyvyyttä edistäväksi, käytännölliseksi ja elegantiksi.

Heitätkö jatkossakin kasviksia roskiin?
08.09.2016



Viisi tuoretta vinkkiä kasvishävikin nahistamiseksi


1. Ole tarkkana erityisesti vihannesten ja hedelmien ostomäärissä, kolmannes kotitalouksien ruokahävikistä muodostuu niistä.

2. Osta kasvis- ja ruokapakasteita ja käyttövalmiita Apetit Tuoreksia. Niistä monipuolisen, kasvispitoisen ruoan valmistaminen on nopeaa, helppoa ja vähähävikkistä. Kasviksia menee pussi tai rasia ruokaan eikä mitään jää nahistumaan.

3. Kokkaa pienempiä annoksia monipuolisilla, käyttövalmiilla Apetit Tuorekset -kasvissekoituksilla ja kasvispakasteilla. Säästät aikaa, vaivaa, luontoa ja rahaa. 

4. Jos ruokaa jää, pakasta se. Merkitse ruokarasiat hyvin, käytä ne kuukauden sisällä ja infoa perhettä pakastimen ”Food à la Maison” -tarjonnasta.

5. Jos ruokahävikki ahdistaa, toimi. Punnitse viikon biojätteet ja tiedosta ruokahävikkisi. Tiedostaminen motivoi muutokseen. Kehittyneissä maissa yksittäisistä elintarvikeketjun vaiheista eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa eli sinä voit vaikuttaa!


Apetit tukee hävikkitutkimusta

Apetit on mukana Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksen kuluttajaekonomian gradutyössä. Roosa Luukkasen opinnäytetyön ensimmäinen osa Ruoasta roskaksi – ruokahävikin muodostuminen kotitalouksien arjessa on luettavissa täällä.

Mixaa ja wokkaa
01.04.2016


Maistuisiko wokki? Varmasti entistäkin paremmin nyt kun voit valita itse mitä kasviksia pannulle laitat. Apetit Uutuus on Mix & Wok -tuoteperhe, jossa on käyttövalmiita kasviksia 100 - 150 gramman pikkupusseissa.

Kysyimme Facebook-tykkääjiltämme, mitä kasviksia he laittavat mielellään wokkiin. Tässä kuvassa näkyy vastaus:



Niinpä valitsimme uuteen tuoteperheeseen porkkanaa, paprikaa, sipulia, parsakaalia, kukkakaalia, makeita sokeriherneitä ja rapeaa vesikastanjaa. Näistä tuotteista myös pienessä sinkku/dinkkutaloudessa asuva saa koottuaan mieleisensä wokin. Ja mikään ei estä jatkamasta kasvisvalikoimaa muilla Apetit-kasvispakasteilla.

One top noodle wok on helppo ja mehevä tapa valmistaa wokki. Katso resepti > Kanawokki
Siinä samalla wokkipannulla valmistuu koko ateria.



Lientä tulee olla niin reilusti, että nuudeli yltää siihen ja pehmenee kasvisten joukossa. Jotta annos on rapsakka, lisätään nopeimmin kypsyvät kasvikset vasta nuudelin hauduttamisen jälkeen, wokataan hetki ja herkutellaan.





Tsekkaa myös toinen herkullinen resepti Mix&Wok -tuotteista eli Pippuripihviwok.



Erityisesti tässä wokissa marinadista muotoutuva maukas kastike on pääroolissa. Jos et käytä lihaa lainkaan, marinoi tofu tai kotijuusto samaisella reseptillä ja lisää wokkiin vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, niin herkkupalat säilyvät ehjinä kulhoon saakka.

Hyviä wokkeja!
« EdellinenSeuraava »
1 2 
Kuluttajapalvelu | Avoinna arkisin 9-11 | puh. 0800 0 4000